Norske innvandrere i USA

13 mar
English: Skyline of Minneapolis, Minnesota (US...

English: Skyline of Minneapolis, Minnesota (USA). Français : Vue de Minneapolis, Minnesota (USA). (Photo credit: Wikipedia)

Og nå den riktige… Takk, Bente

Norske innvandrere i USA

I andre halvdel av det 18.århundre kom over 500000 nordmenn til USA. Alt i alt, dro en tredel av den norske befolkningen fra Norge for å lete etter et bedre liv.

Utvandringen begynte rundt 1820. Befolkningen fordoblet seg på femti år, fra 880.000 i 1801 til 1,7 millioner i 1865. Det var ikke nok ressurser eller arbeidplasser til alle i Norge.

Sjur Jørgensen Haaeim var en av de første utvandrere som kom til USA, og hjalp mange nordmenn å forberede sine reiser og å finne en jobb.

Ole Rynning reiste i 1837 til Nord-Amerika og skrev ei bok om sin erfaring: Sandfærdig Beretning om Amerika til Oplysning og Nytte for Bonde og Menigmand. Den/Boka hadde stor suksess blant nordmennene og hjalp å sette i gang norske utvandring. Optimistiske brevfra mennesker som allerede var i USA oppald? (oppmuntret) andre til å følge den samme veien. Noen ganger sendte de også forhåndsbetalte billetter til familiene sine.

De første utvandrere dro fra Norge på grunn av religion eller at de tilhørte minoriteter. Noen var eventyrere. Men de fleste gjorde det fordi de økonomiske mulighetene var bedre i USA: der borte trengte man arbeidskraft og det var mye ny jord i Midtvesten. Utvandrene tok skip som fulgte rutene fra Stavanger, Bergen, og etter 1880 direkte fra Kristiania til New York. De fleste etablerte seg i Illinois, Wisconsin og Minnesota, men det var en viktig norsk koloni i Brooklyn (100.000 mennesker), som ennå i dag er kjent som kunsthåndverkere.

Mange av disse innvandrerne vendte hjem på 1900-tallet. Utvandringen reduserte seg (gikk ned) etter krisen i USA på 30-tallet. I dag har 4,5 millioner mennesker i USA norske forfedrene. De feirer norske tradisjoner som nasjonaldagen17. mai og føler seg stolte av sin avstamning. Det er enda et honorært generalkonsulat(Honorary Consulate General) i Minneapolis, hvor 851.000 norskamerikanere bor nå. Dette fenomenet spiller en viktig rolle i norske historie og også i dag en: (det norske kongeparet) var i Minneapolis på besøk i 2011.

Bibliografi

http://www.norway.org/News_and_events/Norway-in-the-US/Norwegian-American-Organizations/Norwegian_Americans/

http://www.home.no/niwish/html/amerika.htm

http://digitalarkivet.uib.no/utstilling/main.htm

http://snl.no/.nbl_biografi/Ole_Rynning/utdypning

http://www.ntnu.no/universitetsavisa/0398/reportasje2.html

Reklamer

Én kommentar to “Norske innvandrere i USA”

  1. Bentita Palabra mars 17, 2013 kl. 21:17 #

    Supert!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: