Norske innvandrere i USA

12 mar

Her er prosjekt min fra i fjor:

Norske innvandrere i USA

I andre halvdel av 18 århundred kom over 500.000 nordmenn til USA. Alt i alt, en tredel av norske befolkning gikk fra Norge for å lete etter et bedre liv.

Utvandringen begynnte rundt 1820. Befolkningen fordoblete seg i femti årene, fra 880.000 i 1801 til 1,7 millioner i 1865. Det var ikke nok ressurser eller arbeidplassene til alle i Norge.

Sjur Jørgensen Haaeim var en av de første utvandrere som kom til USA, og hjalp mange nordmenner å forberede dere reiser og å finne en jobb.

Ole Rynning reiste i 1837 til Nordamerika og skrev ei bok om sin erfaring: Sandfærdig Beretning om Amerika til Oplysning og Nytte for Bonde og Menigmand. Det har stor suksess mellom nordmennene og hjalp å sette i gang norske utvandring. Optimistiske brevene av menneskene som var allerede i USA oppald de annen å folge den samme veien. Noen ganger sendt de også forhåndsbetalte billeter til familiene deres.

Første utvandrere gikk fra Norge på grunn av religiøn eller tilbehør til minoriteter. Noen var eventyrere. Men de meste gjorde det fordi okonomiske mulighetene var bedre i USA: der borte trengte man arbeidskraft og det var mye ny jord i Midt-Vest. Utvandrene tok skiper som folgte rutene fra Stavanger, Bergen, og etter 1880 direkt fra Kristiania til New York. De meste etablerte seg i Illinois, Wisconsin, Minnesota, men det var en viktig norske kolonie i Brooklyn (100.000 mennesker), kjente ennå i dag som kunsthåndverker.

Mange av disse innvandrerne vendte hjem i 1900 tallet. Utvandring reduserte seg etter krisen i USA på 30 tallet. Men i dag, 4,5 millioner mennesker i USA har norske forfedrene. De feirer norske tradisjioner som nasjonaldag i 17. mai og føler seg stolt av sin avstamning. Det er enda en Honorary Consulate General i Minneapolis, hvor 851.000 norsk-amerikaner bor nå. Dette fenomen spiller en viktig rolle for norske historie og også i nåtid: de norske kongene var i Minneapolis på besøk i 2011.

Clara Marcellan.

Bibliographie

http://www.norway.org/News_and_events/Norway-in-the-US/Norwegian-American-Organizations/Norwegian_Americans/

http://www.home.no/niwish/html/amerika.htm

http://digitalarkivet.uib.no/utstilling/main.htm

http://snl.no/.nbl_biografi/Ole_Rynning/utdypning

http://www.ntnu.no/universitetsavisa/0398/reportasje2.html

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: